Aktivní!

21. 3. 2017 21:29

Znáte ten pocit, kdy byste měli někam vyrazit a nejraději byste zůstali sedět na gauči a sledovali, co zrovna poskytne televizní nabídka? Já moc dobře! Bydleli jsme s našima 2 km od centra a tak odhodlat se a vyrazit z domu mě od dětství stálo docela řádný kus přemáhání. Viděla jsem před sebou minimálně 20 minut v často nevlídném počasí, 20 minut, kdy budu muset vynaložit nějaké síly, abych se dostala, kam potřebuji, ať už to bylo do školy, na vlak, do kostela, do kroužků či do spolča.

Lidské bytosti se přirozeně nechce z bezpečí, kde má teplo, jídlo, zábavu, dostatek, kde je mu věnovaná pozornost, kde má vlastně skoro všechno, co potřebuje… Ale musí!

Čím jsem starší, tím je moje přesvědčení o tomto faktu silnější!

Musíme vycházet ze sebe ke druhým, musíme vycházet ze svého pohodlí a bezpečí, abychom neprožili jediný život, který máme, nadarmo.

Z hodin literatury na střední škole si mimo jiné vzpomínám na Gilgameše, který hledal způsob, jak se stát nesmrtelným, až nakonec vybudoval velké město, které mu zajistilo nesmrtelnost minimálně pro několik dalších generací. Velikáni lidských dějin se zapisovali do paměti různých národů různými hrdinskými i zbabělými činy!

Když jako malí čteme pohádky, chceme být těmi hrdiny, kteří se nezaleknou překážek, hledají řešení a bojují do posledního dechu! V mládí nám stále zůstává touha po velkých činech, pokud si nenecháme namluvit, že to nemá cenu, že je potřeba stanovit si cíle nižší a reálnější a že stejně záleží jen na osobním štěstí a pohodlí, o které se nám nikdo jiný než my sami nepostará…

Máme málo vzorů – statečných otců, kteří denně obětují své pohodlí pro svou rodinu? Máme příliš mnoho matek, které hledí jen na bezpečí a zajištěnost svých dětí? Jsme vychovávaní k individualismu rodinou či společností? Nevím.

Ale jedno vím jistě. Každý z nás to může změnit. Uvědoměním a svým rozhodnutím.

Proč? Mnoho mudrců a filosofů opakuje už po staletí v jen malinko odlišných podobách: Co chceš, aby druzí činili (tobě), čiň ty (druhým), co nechceš, nedělej.

Vy, kteří organizujete nějakou akci, chcete, aby na ni nikdo nepřišel? Pokud potřebujete znát brzy počty a vše připravit, chcete, aby se lidé přihlašovali na poslední chvíli?

Pokud jste někdy učili, chcete, aby se vám nikdo nepřipravoval a nehlásil?

Pokud jste někdy vedli pracovní tým, chcete, aby vás druzí obcházeli, překrucovali vaše slova, nepodporovali Vás a pokud nejste přítomni, nepracovali?

Chcete, aby vás nikdo svými hlasy nepodporoval, nestál za vámi, pokud jde o důležitá rozhodnutí?

Chtěli byste, aby se vás nikdo nezastal, neochránil vás, nezabránil vaší vraždě, nepostaral se o vás v nemoci?

Každý den se rozhodujeme, čemu věnujeme 24 hodin času, který nám byl dán. Nějaký čas musíme věnovat sebezáchově, (psycho)hygieně, inspiraci a vlastnímu rozvoji, ale se zbytkem buď naložíme aktivně, nebo pasivně. Buď sami vykročíme k druhým, abychom s nimi budovali vztahy, popř. abychom jim posloužili, nebo zůstaneme na onom pomyslném gauči a budeme čekat, až svět přijde za námi. Budeme jen zpovzdálí sledovat dění kolem bez sebemenšího zásahu a budeme nadávat…na rodinu, která se o nás nestará, na partnera, který nenaplňuje naše potřeby, na školu, která nám nedává dostatečné vzdělání, na práci, která není podle našich představ, na společnost, která se ubírá někam, kam my nechceme, na politiky, že nerozhodli dobře…

Ježíš nás ale zve k aktivitě. „Už nehřeš!“ „Nezůstávej v bolesti, ale odpusť!“ „Nezůstávej ve hříchu, ale vyznej ho!“ „Daruj potřebným část svého času či majetku!“ „Zadívej se na člověka s láskou!“ to a mnoho jiného by mohl říct každému z nás!

Kéž z nás zejm. mladých křesťanů dnes i zítra více vykročí k druhým. Každý máme co nabídnout! Nezakopávejme své hřivny, otevřme dokořán své oči i srdce a konejme! Překážky v různých podobách nás čekají, kéž se však nenecháme zastavit svou leností, malomyslností, předsudky a nedůvěrou! Pokud se rozhodneme pro dobro s Pánem, On nás na to samotné nenechá!

Postní výzva letošního roku – být aktivní!

Moc bych si přála, aby se v komentářích k tomuto článku objevila malá svědectví lidiček, kteří se rozhodli „vstát z gauče“! P.S. Papež František by z vás měl radost a já taky!

 

Zobrazeno 1602×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio